Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
ŠTO JE PADEL
Općenito
Padel je sport koji se igra samo u parovima.
Može se igrati u zatvorenom ili na otvorenom. Igrači su zatvoreni na terenu dimenzija 10 x 20 metara ograđenom prozirnim zidovima i metalnom ogradom.
Dvije ekipe su razdvojene padel mrežom, a na površini terena se nalaze linije kojima su označena polja za serviranje. Igračima je dozvoljeno odbijati lopticu od zidova te se nakon odskoka od površine terena loptica može odbijati od zidova i metalne ograde i odskočiti u neočekivanim smjerovima.
Bodovanje
Padel koristi isti sustav bodovanja kao i tenis. Potrebno je šest igri (gemova) za osvajanje seta, a ekipa koja osvoji dva seta pobjeđuje u meču. Bodovanje je identično kao u tenisu tj. 15/0, 30/0, 40/0, prednost (advantage), izjednačenje (deuce) itd. Ako set dođe do neriješenog 6/6, igra se tie-break.
Serviranje
Igra započinje serviranjem dijagonalno kao u tenisu s dva pokušaja servisa (prvi i drugi servis). Igrač koji servira mora biti iza linije za serviranje.
Igrač koji prima servis može biti na kojem god mjestu na terenu želi biti, dijagonalno od igrača koji servira.
Servira se na način da se loptica udara najviše u razini struka, nakon odbijanja od površine terena. Loptica mora odskočiti u polje za prijem servisa prije nego što je igrač koji prima servis udari.
U slučaju da loptica ne upadne u polje za prijem servisa, to se smatra servis pogreškom. U slučaju da loptica nakon odskoka u polje za prijem servisa udari u metalnu ogradu to se smatra servis pogreškom. Ako loptica prije odskoka dotakne vrh mreže, i nakon toga upadne u polje za prijem servisa, a ne udari u metalnu ogradu, servis se ponavlja.
Igra
Jednom kada je lopta u igri, sve loptice koje prelaze mrežu prvo moraju odskočiti na površini protivnikove strane prije nego što udare u zid.
Igrači mogu pogoditi loptu kao volej. Igrači mogu udariti loptu nakon što je odskočila i odbila se od zida te je vratiti na protivničku stranu.
Baš kao i u tenisu, lopta smije odskočiti samo jednom na vašoj strani te se smije udariti samo jednom. Loptica se smije snažno udariti kako bi se od površine ili zida odbila van terena, ali i protivnički tim može istrčati van terena i pokušati vratiti je u igru.
Hrvatski Padel Savez Detaljna pravila padela možete preuzeti na linku.
Hrvatski Padel Savez Način bodovanja u padelu možete preuzeti na linku.
Hrvatski Padel Savez Pravilnik o natjecanjima možete preuzeti na linku.
Državno prvenstvo u Umagu
DRŽAVNO PRVENSTVO
Državno prvenstvo u Umagu
Otvorene su prijave za Državno Prvenstvo u Umagu. Hrvatski Padel Savez u suradnji s Umag Padel Centar Arena organizira otvoreno Prvenstvo Hrvatske u muškoj i ženskoj kategoriji.
Prvi tečaj za trenere u Hrvatskoj
TEČAJ
Prvi tečaj za trenere u Hrvatskoj
Hrvatski Padel Savez (HPS) u suradnji s Međunarodnom Federacijom Padela (FIP) organizira prvi tečaj za Trenera Padela u hotelu Trakošćan u periodu od 20. do 23. travnja.
Turnir hotel Trakošćan - Rang 1
Turniri
Turnir hotel Trakošćan - Rang 1
Uzbudljiva završnica turnira u Trakošćanu. Nova lokacija, novi tereni, novi vremenski uvjeti za igru a čitat ćemo kasnije i o novim pobjednicima.
CEPT – Croatian challenge 2023
CEPT
CEPT – Croatian challenge 2023
Završen je prvi međunarodni turnir, održan u Zagrebu, na kojem su igrači imali priliku osvojiti novčane nagrade.
ORGANIZACIJE
Hrvatski Padel Savez
Hrvatski Padel Savez
Hrvatski Padel Savez
PARTNERI I SPONZORI
Hrvatski Padel Savez
Hrvatski Padel Savez
Hrvatski Padel Savez
Hrvatski Padel Savez
Hrvatski Padel Savez
Hrvatski Padel Savez
Hrvatski Padel Savez
Hrvatski Padel Savez
Hrvatski Padel Savez
Hrvatski Padel Savez
CLOSE
POČETNA
HPS
PADEL
VIJESTI
KALENDAR
KLUBOVI
SPONZORSTVO
ČLANSTVO
KONTAKT